Hoe bewaar je paddo's
Paddo’s zijn over het algemeen niet lang houdbaar. Na het oogsten blijven ze doorgaans slechts ongeveer 1 – 3 dagen goed in de koelkast. Voor veel kwekers is het daarom van belang de paddo’s op een goede manier te bewaren. In deze handleiding lees je hoe je dit het beste kunt doen.
Drogen
Paddo’s bestaan voor ongeveer 90% uit water en zijn erg delicaat. Zodra ze geoogst zijn begint het rottingsproces. Je kunt ze hooguit enkele dagen vers in de koelkast bewaren voor ze niet maar eetbaar zijn. Als de paddo’s tijdens het oogsten gekneusd zijn worden ze nog sneller slecht.
Als je na een succesvolle kweek de paddo’s dus langer dan enkele dagen wilt kunnen bewaren zul je ze moeten drogen. Dit moet echter wel voorzichtig gebeuren, om te voorkomen dat de actieve stoffen tijdens het droogproces worden afgebroken. Ook is het belangrijk om de vers geoogste paddo’s zo snel mogelijk beginnen te drogen. Als de paddo’s eerst een aantal dagen in de koelkast liggen verhoogt de kans op bederf.
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om de paddo’s te drogen is met luchtdrogen. Maak de geoogste paddo’s indien nodig schoon met een kwastje, en plaats ze op een droogrek.
Door de paddo’s in de lengte open te snijden wordt het droogproces versnelt. Plaats de paddo’s in een droge kamer, uit de zon. Zonlicht staat erom bekent de actieve stoffen in paddo’s af te breken. Het luchtvochtigheidspercentage van de kamer moet onder de 55% zijn om de paddo’s fatsoenlijk te kunnen drogen. Als de paddo’s goed zijn gedroogd zijn ze erg breekbaar. Ze buigen niet, maar breken met een knapperig geluid. Zorg ervoor dat de paddo’s perfect droog zijn voor je ze gaat bewaren, anders zijn ze binnen korte tijd beschimmeld en oneetbaar geworden.
Dehydrator
De beste manier om paddo’s te drogen is met behulp van een dehydrator. Dit is een machine die warme droge lucht over een aantal droogrekken blaast, en zo een stuk sneller dan luchtdrogen de paddo’s op het gewenst droog maakt.
Je hoeft in het geval van een dehydrator de paddo’s niet eens door midden te snijden, ze drogen prima snel uit zichzelf in de dehydrator. Let wel op dat je de temperatuur van de dehydrator niet boven de 40 graden Celsius zet. Hoge temperaturen kunnen de actieve stoffen in paddo’s doen afbreken of verminderen.
Gedroogde Paddo’s bewaren
Na het drogen kun je de paddo’s voor langere termijn bewaren. Hoewel perfect gedroogde paddo’s erg lang mee gaan, wordt aangeraden ze alsnog niet langer dan 6 maanden te bewaren. Hieronder staan enkele manieren toegelicht.
Glas
Een van de makkelijkste manieren om de gedroogde paddo’s te bewaren is in een glazen pot. Dit kan een inmaakpot of jampot zijn, belangrijkste is dat de paddo’s lucht dicht worden afgesloten. Zowel zuurstof als vocht bevorderd de afbraak van de paddo’s en de actieve stoffen. Door de paddo’s goed droog in het glas te bewaren zonder dat er zuurstof bij kan komen blijven de paddo’s maanden goed.
Gebruik een sillicagel-zakje om extra vocht in de pot op te nemen. Bewaar de pot op een koele, donkere en droge plaats.
Vacuüm sealen
Omdat zuurstof als ongewenst kan worden beschouwt bij het lange termijn bewaren van paddo’s is vacuüm sealen ook een goede optie. De gedroogde paddo’s kun je eventueel met een sillicagel-zakje in vacuümzakken voor lange tijd bewaren. Zoals altijd; bewaar de zakken paddo’s vervolgens op een koele, donkere en droge plaats.
Invriezen
Het is ook mogelijk om de gedroogde paddo’s in te vriezen. Let wel op dat de paddo’s helemaal gedroogd zijn, anders kunnen ze hun sterkte verliezen. Je kunt de paddo’s zowel in glas of vacuüm verpakt in de vriezer bewaren.
Blue Honey / Agave
Een welbekende en leuke manier om paddo’s te bewaren is middels Blue Honey. Hierbij vermaal je de droge paddo’s tot een poeder en mix je dit in honing. Doordat de paddo’s na verloop van tijd oxideren kan de honing een enigszins blauwe kleur aannemen, vandaar de naam. Als je geen honing wilt gebruiken is Agave siroop een alternatief.
Je kunt zoveel gedroogde paddo’s als je wilt in de honing mengen. Zo kun je zelf de sterkte van het eindproduct kiezen. Roer het paddo-poeder grondig door de pot met honing. Verhit de honing niet, dit kan leiden tot de afbraak van psilocybine. Sluit de pot goed af en zet hem 1-4 maanden op een koele, donkere en droge plaats. Houd er rekening mee dat het erg lastig is de sterkte van de honing te voorspellen. Begin met een klein beetje en bouw later op. Als je de honing op een koele, donkere en droge plaats bewaart blijft dit zo ongeveer oneindig goed.
Tips
Paddo’s bewaren is eigenlijk heel kort samen te vatten. Verse paddo’s zijn niet houdbaar en dienen zo snel mogelijk te worden genuttigd of gedroogd. Gedroogde paddo’s zijn lang houdbaar, mits ze gort droog zijn, en luchtdicht op een koele, donkere en droge plek worden bewaard. Als je de paddo’s wil verpoederen, doe dit dan pas wanneer je ze gaat gebruiken en bewaar ze niet voor lange termijn als ze al verpoederd zijn. Door de paddo’s te verpoederen oxideren ze sneller en nemen de actieve stoffen af.
Paddo’s bewaren mislukt
Je hebt je paddo’s al lange tijd bewaard, maar hoe weet je nou of het goed is gegaan? Het is namelijk absoluut een slecht idee om bedorven paddo’s te nuttigen. Hieronder staan enkele aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat het bewaren van de paddo’s is mislukt:
- Geur: Paddo’s ruiken ‘’earthy’’. Komt er een zure, muffe, of vreemde geur van de paddo’s af kan dit wijzen op bederf.
- Vocht: Goed gedroogde paddo’s zijn gort droog en knapperig. Als de paddo’s kunnen buigen zonder te breken, kleverig zijn of vochtig aanvoelen is de kans groot dat de paddo’s niet meer eetbaar zijn.
- Groeiverschijnselen: Vreemde plekken, vlekjes, schimmel of andere vreemde groei duid op schimmel- of bacterieel bederf. Gooi de bedorven paddo’s weg.
- Effect verlies: Merk je dat je paddo’s bijna geen effect meer hebben? Ook dan kan het erop duiden dat de paddo’s alsnog zijn bedorven.
Paddo’s zijn delicate en bijzondere paddenstoelen. Doe goed onderzoek en werk zorgvuldig als je aan de slag gaat met het kweken, bewaren of genieten van paddo’s.